Organizace kuchyně komunitního centra

IMG_0735

Starou Jedáleň, komunitní centrum v Bratislavě, jsem oslovila na samotném začátku projektu Komínky. V rámci nové služby, jsem hledala větší prostor, který se dá realizovat v relativně krátkém čase, ale zároveň pomůže většímu množství lidí. Myslím, že jsem trefila do černého.

​Kuchyň komunitního centra je středem pozornosti všech příchozích hostů, pořádají se zde workshopy, semináře, narozeninové oslavy, velké akce pro rodiny s dětmi a firmy, ale i komorní akce pro seniory nebo dospívající mládež. Během jednoho týdne se zde zastaví velké množství lidí. Když jsem se setkala s manažerkou komunitního centra a lidmi, kteří tam chodívají pomáhat, zjistila jsem, že v kuchyni se vyzná jeden jediný člověk. Ostatní, kteří v KC fungují dost často hledají, co potřebují, a to někdy dokáže lézt pěkně na nervy. Když jsem skříně otevřela poprvé, nedivila jsem se. V každé skříní se nacházelo směsice ledasčeho. Utěrky byly uloženy společně s prkýkami, hrnci a skleničkami, nebyly na tom jinak i ostatní skřínky. Chyběl zde systém ukládání věcí a hlavně značení, který je velmi podstatné pro tak široký rozsah této kuchyně. ​

Mým cílem tedy bylo, dát jasný systém kuchyni a vše řádně oštítkovat. Věci jsem rozdělila do kategorií, podle typu akce, materiálu ale zároveň rozmístění kuchyně udělala tak, aby lidé přes sebe nechodili, když jich za barem sloužilo více. Dalším důležitým cílem bylo značení a jasně definování, kde se dotekové skříňky otvírají. Sama jsem byla svědkem toho, jak chudák lektorka otvírá všechny skříně, zběsile osahává všechny rohy vrchních skřínek, aby došla k tomu, že šálky na kávu jsou v šuplíku.

​Jak reorganizace probíhala? Nejdříve jsem si celou kuchyni prošla, namalovala na papír a sepsala, co všechno musí v kuchyňce být a co se tam nachází. Všechny skříňky jsem si pečlivě přeměřila. Dále jsem si popovídala s projektovou manažerkou komunitního centra o tom, jak fungují, kdo tam všechno chodí a jakou má asi představu. Na základě toho jsem vyhotovila kompletní koncept na reorganizaci, vč. organizérů a štítků na skřínky i organizéry. Po představení byla nadšená, a tak jsem se do toho hned pustila. Vše nakoupila, nechala vyhotovit štítky. Na organizační den jsem si vyhradila celý den, protože prostor byl opravdu velký. Všechno jsem postupně ze skříní vyndala a během toho, abych ušetřila trochu čas, třídila rovnou do kategorií. Navíc jsem si zavedla kategorii ,,nevím“ nebo ,,vyhodit“. V průběhu dne jsem posílala obrázky projektové manažerce, jestli mohu vyhodit, anebo pro ujasnění, k čemu daný předmět slouží. Během třídění jsem samozřejmě narazila na pár zvláštních kousků, nevybalené a nové věci apod. Po samotné realizaci jsme si vše prošly a vysvětlila ji systém ukládání, ukázala vertikální skládání. 

​Když jsem se po měsíci a půl do prostorů vrátila, nemohla jsem uvěřit vlastním očím. I přesto, že se tam protočilo už více jak 200 lidí, kuchyň byla stále zorganizovaná, dokonce vertikální skládání se jim dařilo, a navíc mě během té doby přišli velmi pěkné odezvy od pracovníků, lektorek.

​Děkuji krásně za důvěru! Recenzi od Anny K. najdete i u nás na web nebo Google.

Pokud byste i vy zvažovali ulehčit orientaci svým zaměstnancům, nejen v kuchyni, ale třeba i v dokumentech, kanceláři, skladu, dejte nám vědět. Rádi se o vše postaráme. 

vertikalni skladani
IMG_20210911_163318
proces organizace
IMG_0845
organizace cistících
organizce potravin